Overwaarde op uw huis opnemen. Hoe werkt dat?

Bent u al geruime tijd woningeigenaar? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk overwaarde op uw huis. Een mooi kapitaal, dat echter ‘vast zit’ in de stenen. U wilt dat vermogen uit die stenen krijgen. Om uw pensioen mee aan te vullen, een auto te kopen, een reis te maken of uw (klein)kinderen een mooi bedrag te schenken. Maar u wilt uw huis niet verkopen. Is het mogelijk om die overwaarde alsnog te benutten? En zo ja, hoe werkt dat? U leest het hieronder.

Overwaarde huis opnemen zonder te verkopen

Allereerst het korte antwoord op uw prangende vraag: ja, het is mogelijk de overwaarde op uw woning (deels) te verzilveren. Daarmee is lang niet alles gezegd. Natuurlijk moet er voor het opnemen van overwaarde in de eerste plaats sprake zijn van overwaarde. Die berekent u gemakkelijk door uw resterende hypotheekschuld af te trekken van uw geschatte woningwaarde.

De verschillende opties: hypotheek overwaarde opnemen

Vervolgens spelen meerdere factoren een rol, en verschillende partijen hanteren verschillende regelingen. Welke voor u de beste is, hangt af van uw specifieke situatie. Zo kijken hypotheekverstrekkers onder meer naar uw leeftijd, uw resterende (hypotheek)schuld, inkomen en de WOZ-waarde van uw woning.

Tot de verzilveropties behoren onder meer:

  • Uw hypotheek verhogen
  • Een tweede hypotheek afsluiten
  • Een krediethypotheek afsluiten
  • Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten
  • Een verzilverhypotheek (‘opeethypotheek’) afsluiten
Voor iedere hypotheekregeling gelden andere voorwaarden en regels. En daaraan kleven verschillende voor- en nadelen in relatie tot uw situatie en wensen. Tijdens een uitgebreid adviestraject bepalen we samen welke keuze voor u de beste is.

Hoe kan ik de overwaarde op mijn woning opnemen?

U kunt kiezen uit twee manieren om uw overwaarde te verzilveren: het gehele bedrag in één keer opnemen, of het laten uitbetalen in maandelijkse termijnen. Als u van plan bent uw vermogen te gebruiken voor een prijzige aankoop of als u het wilt schenken, dan is het wenselijk direct over het volledige bedrag te beschikken. Wilt u uw (pensioen)inkomen aanvullen, dan is een maandelijkse regeling de ideale optie. Een combinatie van de twee is ook mogelijk.

Waar kan ik de overwaarde op mijn huis voor gebruiken?

Overwaarde verzilveren is één ding, het vrijgekomen geld gebruiken is een tweede. U heeft ongetwijfeld zinvolle, nuttige en mooie ideeën voor het besteden van uw kapitaal. Nu rest de vraag wat wel en niet kan. Goed nieuws: er is meer mogelijk dan u wellicht denkt.

We sommen hieronder een aantal opties voor u op:

Uw pensioen aanvullen

Maandelijks meer geld overhouden betekent meer vrijheid. U kunt het vermogen in uw stenen gebruiken ter aanvulling op uw (pensioen)inkomen. Zodat u meer leuke en waardevolle dingen kunt ondernemen.

Uw woning verbouwen

Het verbouwen of verduurzamen van uw woning behoort eveneens tot de mogelijkheden. Let hierbij wel op gunstige leningen en subsidieregelingen. Hiermee kunt u de verzilverde overwaarde aanvullen. Of misschien hoeft u wel helemaal geen overwaarde in te zetten en kunt u die voor andere dingen gebruiken.

Uw overwaarde schenken

Geven maakt gelukkig. En dat komt goed uit, want u kunt een deel van uw overwaarde schenken aan uw kinderen of kleinkinderen. Zodat ze bijvoorbeeld zelf een huis kunnen kopen. U bent geen vermogensbelasting verschuldigd op uw verzilverde overwaarde. Wel kan er sprake zijn van schenkbelasting aan de kant van de ontvanger. Maar daar bestaan gunstige regelingen voor.

Uw overwaarde gebruiken voor de hypotheek van uw (klein)kind

Een familielid wil in deze financieel krappe tijd een huis kopen. En u wilt een handje helpen. Dat kan: u kunt uw overwaarde gebruiken voor het afsluiten van een hypotheek voor uw naaste.

Een camper of nieuwe auto kopen

Altijd al willen rondreizen in een luxe camper? Eindelijk uw droomauto aanschaffen? Dat kan met uw verzilverde overwaarde.

Een nieuw (vakantie)huis kopen

Een vakantiehuis aan de Spaanse kust of een tweede woning op Texel? Dat kan, afhankelijk van uw situatie. Zo gebruikt u het vermogen in uw huidige stenen voor de aanschaf van nieuwe.

Een reis maken

Droomde u altijd al van een wereldreis? Ziet u uzelf al op het strand of in de bergen? Uw verzilverde overwaarde helpt u die droom werkelijkheid te maken.

Overwaarde huis opnemen: win eerst onafhankelijk advies in

Hopelijk bent u hiermee wat wijzer. Maar zoals aangegeven zijn er enorm veel keuzes, afwegingen en kanttekeningen bij het verzilveren van overwaarde. Er is van alles mogelijk, en daarom veel om over na te denken. De beste tip die wij u kunnen geven: ga in gesprek met een deskundig adviseur. Die bekijkt uw unieke situatie en adviseert u in het maken van de beste keuzes. Zo komt u niet voor verassingen te staan.

Vrijblijvend kennismakingsgesprek over overwaarde opnemen

Voor deskundig advies over het opnemen van overwaarde uit uw huis bent u bij Bas van Dijck, oprichter van financieel adviesbureau Zilverleven, aan het juiste adres. Bas is namelijk dé expert op het gebied van overwaarde verzilveren en bovendien 100% onafhankelijk. Zilverleven adviseert senioren in de gehele Randstad over het verzilveren van overwaarde zonder het verkopen van hun woning. Ook als u buiten de Randstad woont, kan Zilverleven u in veel gevallen van dienst zijn.

Meer weten? Maak meteen een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Typ bovenstaande code over.