Overwaarde benutten: waar mag je overwaarde aan besteden?

‘Wat mag ik met overwaarde?’, is een vraag die we veel horen van mensen die erover denken om de overwaarde van hun woning te verzilveren. Allereerst is het zaak de juiste regeling te treffen om het bedrag te verzilveren: dat bepaalt in veel gevallen de vrijheid van uw bestedingsruimte. Vervolgens wilt u het geld natuurlijk ergens voor gebruiken. Het bekostigen van een verbouwing bijvoorbeeld, of het verhogen van uw maandelijkse inkomen. In dit blog zetten we de bestedingsmogelijkheden van uw verzilverde overwaarde op een rij.

Hoeveel overwaarde kan ik opnemen?

De grootte van het bedrag speelt uiteraard een grote rol in de vraag waarvoor u de overwaarde kunt benutten. U kunt maximaal 60 procent van de overwaarde van uw huis opnemen. Bekijk de rekenvoorbeelden in ons blog Overwaarde berekenen: hoeveel overwaarde kan ik opnemen?

Maandelijkse inkomen aanvullen

U kunt uw overwaarde gebruiken ter aanvulling op uw (pensioen)inkomen. In dat geval kiest u ervoor uw verzilverde vermogen op maandelijkse basis uit te laten keren. Dat kan bijvoorbeeld met de verzilverhypotheek, ook wel opeethypotheek genoemd. Het prettige aan deze hypotheekregeling is dat de hoogte van uw huidige inkomen in veel gevallen geen rol speelt.

Overwaarde huis opnemen voor verbouwing

U kunt uw overwaarde benutten voor het verbouwen of verduurzamen van uw woning. Maar in sommige gevallen is dit niet nodig. Er zijn namelijk verschillende financieringsmogelijkheden, waaronder voordelige leningen zoals de blijverslening. Daarnaast komt u mogelijk in aanmerking voor gunstige verduurzamingssubsidies. Als uw maandelijkse inkomen het toelaat, kunt u ook uw hypotheek verhogen om een verbouwing te bekostigen. Laat u dus eerst goed informeren voordat u uw overwaarde hiervoor gebruikt.

Overwaarde schenken

Het is mogelijk uw overwaarde te schenken aan uw kinderen of kleinkinderen. Zij kunnen dit geld misschien goed gebruiken voor het kopen van een woning, het financieren van een nieuwe kinderkamer of het aflossen van een schuld. In 2023 kunt u belastingvrij geld schenken tot € 28.947 (in 2022 was dit bedrag nog € 106.671; in 2024 vervalt de schenkingsvrijstelling volledig). Een hoger bedrag schenken dan dit? Dan krijgt de ontvanger te maken met schenkingsbelasting. Wel zijn ook daar regelingen voor te treffen.

Als het geld is bedoeld voor uw kinderen die een nieuw huis of verbouwing willen bekostigen, is het in sommige gevallen ook mogelijk om een familiehypotheek af te sluiten. In dat geval leent uw kind (of ander familielid) niet een bedrag bij de bank, maar rechtstreeks bij u. De voorwaarden hiervan laat u het beste vastleggen bij een notaris. Ons advies? Laat u eerst goed informeren door een onafhankelijke partij.

Overwaarde huis investeren

Het is een vraag die we geregeld krijgen: ‘Kan ik de overwaarde gebruiken om te investeren in vastgoed of aandelen?’ Een begrijpelijk vraag, want investeren is een aantrekkelijke manier om uw opgebouwde kapitaal verder te laten groeien.

  • U kunt uw overwaarde benutten om te investeren in vastgoed of bijvoorbeeld voor de aankoop van een recreatiewoning.
  • Een hypotheekregeling met een vrij bestedingsdoel is hier ideaal voor.
  • Bedenk wel dat wanneer u uw overwaarde verzilvert, u niet langer recht heeft op hypotheekrenteaftrek.
  • In dat geval zou u namelijk dubbel profiteren: de extra inkomsten als gevolg van uw slimme belegging én de voordelen van hypotheekrenteaftrek.

En de overwaarde gebruiken om te beleggen in aandelen? Dat is lang niet altijd mogelijk, en in de meeste gevallen sterk af te raden. Ook hierover laat u zich het best eerst adviseren door een financieel expert.

Overwaarde huis gebruiken voor schulden aflossen

Niemand heeft graag schulden. Uw overwaarde kan u helpen om schulden af te lossen, bijvoorbeeld door uw hypotheek te verhogen. U lost op die manier uw lopende lening af en betaalt in plaats daarvan alleen nog maandelijkse hypotheeklasten. Bedenk wel dat een hypotheek zelf ook tot schulden of lasten kan leiden. Maak daarom samen met een deskundige een plan van aanpak op basis van uw specifieke situatie.

Een mooie reis maken

Als u kiest voor een hypotheekregeling met een vrije bestedingsruimte, dan is het maken van een mooie reis absoluut mogelijk. Zo gebruikt u een deel van het vermogen dat vast zit in de stenen van uw huis voor het reizen naar witte stranden, hoge bergen of het bezoeken van familie in het buitenland.

Een nieuwe auto, camper of boot aanschaffen

Ook kunt u met uw overwaarde een nieuwe auto, boot of welk soort voertuig dan ook kopen. Wel moet er ook in dit geval sprake zijn van vrije bestedingsruimte. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de bank het verhogen van uw hypotheek voor het aanschaffen van een cabrio of camper niet zo ziet zitten. Maar als u een hypotheek afsluit met vrije bestedingsruimte, dan is die keuze volledig aan u.

Meer weten? Lees ons blog Overwaarde op uw huis opnemen. Hoe werkt dat?

Vrijblijvend kennismakingsgesprek over het opnemen en benutten van overwaarde

Voor deskundig advies over het verzilveren en besteden van overwaarde bent u bij Bas van Dijck, oprichter van financieel adviesbureau Zilverleven, aan het juiste adres. Bas is namelijk dé expert op het gebied van overwaarde verzilveren en bovendien 100% onafhankelijk. Zilverleven adviseert senioren in de gehele Randstad over het verzilveren van overwaarde zonder het verkopen van hun woning. Ook als u buiten de Randstad woont, kan Zilverleven u in veel gevallen van dienst zijn.

Meer weten? Maak meteen een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Typ bovenstaande code over.