Overwaarde opnemen voor (pensioen)inkomen
Voordat u stappen onderneemt om een deel van uw overwaarde op te nemen, moet u natuurlijk eerst zeker weten dat u over (voldoende) overwaarde beschikt. Lees hier hoe u uw overwaarde gemakkelijk berekent. Vervolgens bepaalt u samen met de hypotheekverstrekker het bedrag dat u gaat verzilveren. Dat gaat altijd om een bepaald deel, vaak zo’n 60% van de totale overwaarde. Uw overwaarde moet dus hoog genoeg zijn, wilt u er écht van profiteren.
Hypotheekmogelijkheden: overwaarde verzilveren
Om uw overwaarde om te zetten in extra inkomsten, verzilvert u een bepaald deel ervan en laat u dat op maand- of jaarbasis uitbetalen. Afhankelijk van onder andere uw inkomen en overwaarde zijn hier verschillende oplossingen voor.
Overwaarde huis opnemen voor pensioen: voldoende inkomen
Voor sommige hypotheekregelingen moet u aan een bepaalde inkomenseis voldoen. Om welk bedrag dat precies gaat, hangt af van de hypotheekverstrekker, het product en uw persoonlijke situatie. Als u aan de inkomenseis voldoet, kunt u mogelijk gebruikmaken van een krediethypotheek of aflossingsvrije hypotheek om uw pensioen aan te vullen.
- Krediethypotheek. Een krediethypotheek werkt ongeveer hetzelfde als een doorlopend krediet. U zet uw woning in als onderpand en krijgt op die manier toegang tot een deel van uw vermogen.
- Aflossingsvrije hypotheek. Met een aflossingsvrije hypotheek vult u niet zozeer uw inkomen aan, maar zorgt u dat u per maand meer overhoudt. Met een aflossingsvrije hypotheek betaalt u maandelijks alleen nog hypotheekrente, geen aflossing. Aan het einde van de looptijd moet u de resterende hypotheek volledig terugbetalen. Tot die tijd houdt u maandelijks meer geld over.
Overwaarde hypotheek AOW: onvoldoende inkomen
Heeft u een lager inkomen of moet u het grotendeels hebben van een AOW-uitkering? Ook dan kunt u uw overwaarde verzilveren. U kunt hiervoor de volgende regelingen overwegen.
- Opeethypotheek. Een opeethypotheek, ook een wel verzilver- of overwaardehypotheek genoemd, is uitstekend geschikt voor mensen met een lager (pensioen)inkomen. Sterker nog, uw inkomen speelt in veel gevallen geen rol: u sluit de hypotheek af op een specifiek deel van uw totale overwaarde. Dit bedrag ontvangt u in één keer, of op periodieke basis. Lees hier alles over de opeethypotheek.
- ‘Sale and leaseback’-regeling. Een alternatief voor de opeethypotheek is het treffen van een zogenaamde ‘sale and leaseback’-regeling. U verkoopt uw huis aan een gespecialiseerd bedrijf, zonder daadwerkelijk te verhuizen. U wordt dus huurder in uw ‘eigen’ koophuis. Let wel: dit zijn complexe en ingrijpende regelingen.
Opeethypotheek: niet alleen 65 plus
Vaak wordt gedacht dat overwaarde verzilveren pas kan vanaf 67 jaar. Dat is in veel gevallen ook zo. Maar soms kan het al eerder. Sommige hypotheekverstrekkers bieden al een opeethypotheek aan wanneer de jongste van de twee partners ouder is dan 60. Dus, bent u nog geen 67, maar overweegt u wel uw overwaarde te gebruiken als aanvulling op uw inkomen? Laat u dan informeren, er is meer mogelijk dan u misschien denkt.