Overwaarde hypotheek: wat is het en hoe werkt het?

Zocht u toevallig op ‘overwaarde hypotheek’, ‘overwaardehypotheek’, of ‘overwaarde hypotheek opnemen’? En weet u nog niet zo goed wat dat allemaal inhoudt? Geen zorgen. In dit blog vertellen we u alles wat u moet weten over overwaarde en hypotheken.

Vooraf: wat is overwaarde?

Er is sprake van overwaarde op het moment dat de woningwaarde van uw koophuis hoger is dan uw resterende hypotheekschuld. Voorbeeld: uw huis is € 400.000 waard en u heeft een restschuld van € 150.000. Dan bedraagt uw overwaarde € 250.000.

Met welke hypotheken kan ik mijn overwaarde opnemen?

Er zijn verschillende manieren om uw overwaarde op te nemen. De meest voorkomende is het verkopen van uw huis. Maar als u dat niet wilt, moet u een (hypotheek)regeling treffen. Hier zijn veel mogelijkheden voor. We zetten er een aantal voor u op een rij:

 • Uw hypotheek verhogen
 • Tweede hypotheek afsluiten
 • Krediethypotheek afsluiten
 • Aflossingsvrije hypotheek afsluiten
 • Verzilverhypotheek (ook: opeethypotheek) afsluiten
 • ‘Sale and leaseback’-regeling

Welke voor u de beste is, hangt af van verschillende factoren zoals uw leeftijd, (pensioen)inkomen en gewenste bestedingsdoel.

Wat is een overwaardehypotheek?

Zoals u al hebt kunnen zien, staat de term ‘overwaardehypotheek’ niet in het rijtje hierboven. Maar eigenlijk wel: het is een minder gebruikelijke term voor de verzilverhypotheek of opeethypotheek. Deze hypotheek sluit u af over een deel van uw overwaarde. Hierbij speelt uw inkomen in de meeste gevallen geen rol. U leest meer over deze hypotheekvorm in ons blog Opeethypotheek, wat is het en hoe werkt het?

Senioren of overwaarde hypotheek 65 plus

Veel mensen denken dat overwaarde verzilveren met een overwaardehypotheek pas kan vanaf 67 jaar. Vaak is dat zo, maar soms kan het al eerder. Sommige hypotheekverstrekkers bieden al een overwaardehypotheek of zogeheten seniorenhypotheek aan wanneer de jongste van de twee partners ouder is dan 60. Bent u geïnteresseerd in deze hypotheekregeling? Laat u dan eerst adviseren door een onafhankelijk financieel expert die uw unieke situatie in kaart brengt, voordat u een contract afsluit met een hypotheekverstrekker.

Voor- en nadelen overwaardehypotheek

Wat zijn de voor- en nadelen van overwaarde opnemen met een hypotheek? Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. Er zijn veel verschillende hypotheekregelingen, en daarbij is ieders situatie anders. Heeft u bijvoorbeeld een hoog inkomen en verzilvert u een deel van uw overwaarde met een tweede hypotheek? Dan heeft u met andere voor- en nadelen te maken dan iemand die een opeethypotheek afsluit ter aanvulling van het maandelijkse inkomen.

Om een beeld te geven, sommen we hieronder kort enkele algemene voor- en nadelen op:

Voordelen overwaardehypotheek

 • Benut een deel van het vermogen dat vastzit in de stenen van uw huis.
 • Vul uw maandelijkse inkomen aan, financier een verbouwing of koop een mooie auto.
 • Verschillende mogelijkheden: voor (vrijwel) elke situatie bestaat een passende regeling.
Nadelen overwaardehypotheek
 • Overwaarde verzilveren heeft mogelijk invloed op uw hypotheekrenteaftrek.
 • U kunt nooit uw volledige overwaarde benutten zonder uw huis te verkopen.
 • Verschillende mogelijkheden: complexe producten die niet altijd even gunstig zijn.

Belangrijk: win onafhankelijk advies

Denkt u erover om een deel van uw overwaarde te verzilveren zonder uw huis te verkopen? Dat kan. Maar zoals u heeft kunnen lezen, zijn er nogal wat mogelijkheden. En daarmee ook een hoop valkuilen die u wilt vermijden. Hypotheekverstrekkers vertellen u in de eerste plaats over de voordelen van hun eigen producten. Daarom kunt u zich het best laten adviseren door een onafhankelijk financieel expert. Iemand die naar uw persoonlijke situatie kijkt en geen verkooppraatje houdt. Ook is het verstandig om u vooraf goed in te lezen: Overwaarde op uw huis opnemen, hoe werkt dat?

Vrijblijvend kennismakingsgesprek over overwaarde en hypotheken

Voor deskundig advies over het verzilveren van overwaarde en hypotheken bent u bij Bas van Dijck, oprichter van financieel adviesbureau Zilverleven, aan het juiste adres. Bas is namelijk dé expert op het gebied van overwaarde verzilveren en bovendien volledig onafhankelijk. Zilverleven adviseert senioren in de gehele Randstad over het verzilveren van overwaarde zonder het verkopen van hun woning. Ook als u buiten de Randstad woont, kan Zilverleven u in veel gevallen van dienst zijn.

Meer weten? Maak meteen een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Typ bovenstaande code over.