Overwaarde opeten met een opeethypotheek of verzilverhypotheek
Nog even voor de goede orde: ‘opeethypotheek’ betekent exact hetzelfde als ‘verzilverhypotheek’. Dat betekent niet dat deze hypotheekvormen allemaal identiek zijn. Verschillende hypotheekverstrekkers bieden verschillende producten aan. Maar het principe blijft hetzelfde:
- U sluit een nieuwe hypotheek af over een bepaald deel van uw overwaarde.
- Zo verkrijgt u toegang tot het vermogen in uw stenen, en kunt u de overwaarde van uw woning opnemen zonder uw huis te verkopen.
- U kiest ervoor het verzilverbare bedrag in één keer op te nemen, als periodieke (bijvoorbeeld maandelijkse) uitkering, of als combinatie daarvan.
- Wat u met het geld doet, bepaalt u zelf. Denk aan een aanvulling op uw pensioen, het toekomstbestendig maken van uw woning, of een schenking aan kinderen of kleinkinderen.
Wanneer kom ik in aanmerking voor een opeethypotheek?
Bij vrijwel alle hypotheekvormen speelt uw (pensioen)inkomen een cruciale rol. Bij de opeethypotheek in veel gevallen niet. U sluit de opeethypotheek namelijk specifiek af op uw overwaarde. Wat u maandelijks verdient is voor een opeethypotheek dus niet relevant. Dat maakt deze hypotheekregeling voor meer mensen toegankelijk dan bijvoorbeeld het afsluiten van een tweede hypotheek.
Wilt u uw huidige hypotheek ongewijzigd laten doorlopen? In dat geval wordt wel beoordeeld of uw huidige inkomen daarvoor volstaat.
En, u moet natuurlijk wel in het bezit zijn van een koopwoning met overwaarde. Ook de hoogte van die overwaarde is van belang. U kunt gemakkelijk globaal de overwaarde berekenen door uw resterende hypotheekschuld af te trekken van de WOZ-waarde van uw woning. Voor een zo nauwkeurig mogelijke indicatie, laat u uw huis taxeren. Daarnaast speelt uw leeftijd een rol: verzilverhypotheken worden in de meeste gevallen aangeboden aan mensen vanaf zestig jaar.