Opeethypotheek of verzilverhypotheek: wat is het en hoe werkt het?

Met een opeethypotheek eet u het vermogen op dat vast zit in de stenen van uw huis. De opeethypotheek is een andere naam voor de verzilverhypotheek. En met het vermogen dat vast zit in uw huis, bedoelen we de overwaarde. Met een opeethypotheek verzilvert u dus de overwaarde van uw woning. Hoe dat precies in z’n werk gaat, vertellen we u in dit blog.

Overwaarde opeten met een opeethypotheek of verzilverhypotheek

Nog even voor de goede orde: ‘opeethypotheek’ betekent exact hetzelfde als ‘verzilverhypotheek’. Dat betekent niet dat deze hypotheekvormen allemaal identiek zijn. Verschillende hypotheekverstrekkers bieden verschillende producten aan. Maar het principe blijft hetzelfde:

  • U sluit een nieuwe hypotheek af over een bepaald deel van uw overwaarde.
  • Zo verkrijgt u toegang tot het vermogen in uw stenen, en kunt u de overwaarde van uw huis opnemen zonder uw huis te verkopen.
  • U kiest ervoor het verzilverbare bedrag in één keer op te nemen, als periodieke (bijvoorbeeld maandelijkse) uitkering, of als combinatie daarvan.
  • Wat u met het geld doet, bepaalt u zelf. Denk aan een aanvulling op uw pensioen, het toekomstbestendig maken van uw woning, of een schenking aan kinderen of kleinkinderen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een opeethypotheek?

Bij vrijwel alle hypotheekvormen speelt uw (pensioen)inkomen een cruciale rol. Bij de opeethypotheek in veel gevallen niet. U sluit de opeethypotheek namelijk specifiek af op uw overwaarde. Wat u maandelijks verdient is voor een opeethypotheek dus niet relevant. Dat maakt deze hypotheekregeling voor meer mensen toegankelijk dan bijvoorbeeld het afsluiten van een tweede hypotheek.

Wilt u uw huidige hypotheek ongewijzigd laten doorlopen? In dat geval wordt wel beoordeeld of uw huidige inkomen daarvoor volstaat.

En, u moet natuurlijk wel in het bezit zijn van een koopwoning met overwaarde. Ook de hoogte van die overwaarde is van belang. U kunt gemakkelijk globaal de overwaarde berekenen door uw resterende hypotheekschuld af te trekken van de WOZ-waarde van uw woning. Voor een zo nauwkeurig mogelijke indicatie, laat u uw huis taxeren. Daarnaast speelt uw leeftijd een rol: verzilverhypotheken worden in de meeste gevallen aangeboden aan mensen vanaf zestig jaar.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een opeethypotheek?

Welke voordelen en aandachtspunten op u van toepassing zijn, hangt voornamelijk af van uw persoonlijke situatie. Daar vertellen we u graag meer over tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Hieronder sommen we alvast een aantal algemene punten voor u op:

Voordelen opeethypotheek:

  1. Uw (pensioen)inkomen speelt (in veel gevallen) geen rol
  2. U haalt een deel van het vermogen uit uw stenen
  3. U kunt het vrijgekomen vermogen vrij besteden
  4. Uw huis blijft uw eigendom

Aandachtspunten opeethypotheek:

  1. Een deel van het vermogen blijft ‘vastzitten’ in de stenen
  2. Overwaarde verzilveren heeft mogelijk effect op rente en belasting
  3. Verzilverhypotheken zijn complexe producten
  4. Overwaarde verzilveren gaat ten koste van uw eventuele erfenis

Om een goed beeld te krijgen van de voor- en nadelen die voor u relevant zijn, laat u zich het best adviseren door een onafhankelijk expert. Er is meer mogelijk dan u misschien denkt, en meer om over na te denken dan u wellicht voor mogelijk houdt.


Overwaarde huis opnemen: win eerst onafhankelijk advies in

Hopelijk bent u hiermee wat wijzer. Maar zoals aangegeven zijn er enorm veel keuzes, afwegingen en kanttekeningen bij het verzilveren van overwaarde. Er is van alles mogelijk, en daarom veel om over na te denken. De beste tip die wij u kunnen geven: ga in gesprek met een deskundig adviseur. Die bekijkt uw unieke situatie en adviseert u in het maken van de beste keuzes. Zo komt u niet voor verassingen te staan.

Hoeveel van mijn overwaarde mag ik opeten, en wat kan ik ermee doen?

Met een opeethypotheek verzilvert u tot 60 procent van uw totale overwaarde, inclusief toekomstige rentebetalingen en inclusief eventuele huidige hypotheek. Wat u er met de eenmalige of periodieke uitkering doet, is aan u. In tegenstelling tot veel andere hypotheekvormen en leningen, geniet u met een verzilverhypotheek van een vrij bestedingsdoel. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Uw maandelijkse inkomsten aanvullen
  • Uw overwaarde schenken, of gebruiken voor de hypotheek van uw (klein)kind
  • Uw huidige hypotheek (gedeeltelijk) aflossen
  • Een mooie reis maken Uw huis verbouwen of verduurzamen
  • Een nieuwe auto, camper of boot aanschaffen

De mogelijkheden zijn (bijna) eindeloos. Maar wees slim en laat u eerst informeren door een financieel expert. Het laatste wat u wilt, is roekeloos omgaan met uw vermogen.

Lees ook ons blog Overwaarde op uw huis opnemen. Hoe werkt dat?

Vrijblijvend kennismakingsgesprek over de opeethypotheek en het verzilveren van overwaarde

Voor deskundig advies over het afsluiten van een opeethypotheek en het verzilveren van uw overwaarde bent u bij Bas van Dijck, oprichter van financieel adviesbureau Zilverleven, aan het juiste adres. Bas is namelijk dé expert op het gebied van overwaarde verzilveren en bovendien 100% onafhankelijk. Zilverleven adviseert senioren in de gehele Randstad over het verzilveren van overwaarde zonder het verkopen van hun woning. Ook als u buiten de Randstad woont, kan Zilverleven u in veel gevallen van dienst zijn.

Meer weten? Maak meteen een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Typ bovenstaande code over.