Overwaarde gebruiken voor verbouwing: hoe werkt dat?

Als u plannen heeft om uw huis te verbouwen of verduurzamen, dan heeft u misschien al nagedacht over het opnemen van uw overwaarde. Geen slecht idee, zo haalt u een deel van uw vermogen uit de stenen van uw woning om bijvoorbeeld nieuwe kozijnen aan te schaffen voor een verbeterde isolatiewaarde. Of u denkt aan een aanbouw, het betegelen van de tuin of een nieuwe keuken met een elektrische kookplaat. Wat het ook mag zijn, u bent benieuwd naar de financiële mogelijkheden. Wij zetten ze voor u op een rij.

Verbouwing financieren met overwaarde

Voor het verbouwen, verduurzamen of levensloopbestendig maken van uw woning kunt u gebruikmaken van uw overwaarde. Dat houdt in dat u een hypotheek afsluit om een deel van uw overwaarde te benutten. Hier zijn diverse mogelijkheden voor, aangeboden door verschillende hypotheekverstrekkers met elk hun eigen voorwaarden. Hieronder een kort overzicht van de meest voorkomende en passende regelingen.

Verzilverhypotheek (opeethypotheek)

Met deze hypotheek kunt u, ongeacht uw inkomen, een deel van uw overwaarde verzilveren, onder meer voor het verbouwen of verduurzamen van uw huis. (Meer weten over het verzilveren van overwaarde? Lees ons blog Overwaarde op uw huis opnemen, hoe werkt dat?)

Hypotheek verhogen

Uw hypotheek verhogen is in veel gevallen de voordeligste manier om een deel van uw overwaarde te benutten. Bedenk wel dat uw maandelijkse (pensioen)inkomen hoog genoeg moet zijn.

Tweede hypotheek

Bij het afsluiten van een tweede hypotheek bepaalt u samen met de hypotheekverstrekker een bedrag en bestedingsdoel voor uw vrijgekomen kapitaal.

Aflossingsvrije hypotheek

Met deze hypotheekregeling kunt u maximaal de helft van uw woningwaarde aflossingsvrij lenen, waardoor u geld beschikbaar krijgt om bijvoorbeeld uw woning te verbouwen.

Krediethypotheek

De krediethypotheek is vergelijkbaar met een doorlopend krediet. U gebruikt uw woning als onderpand en krijgt toegang tot een bepaald deel van uw overwaarde.

‘Sale and leaseback’-regeling

Met een ‘sale and leaseback’-regeling verkoopt u uw woning (of zegt u toe uw woning na overlijden te verkopen) aan een gespecialiseerd bedrijf. De opkoper schiet een bepaald deel van de overwaarde voor. Ook op deze manier kunt u een verbouwing financieren met overwaarde.

Bijleenregeling overwaarde gebruiken voor verbouwing

Naast het aanboren van uw overwaarde kunt u gebruikmaken van hypothecaire leningen voor het verbouwen, verduurzamen of levensloopbestendig maken van uw huis. Deze leningen worden door gemeenten aangeboden en kunnen in sommige gevallen ook gebruikt worden voor het inhuren van zorg aan huis.

Een voorbeeld hiervan is een verzilver- of blijverslening, aangeboden door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). De verzilverlening werkt ongeveer hetzelfde als de verzilverhypotheek: u ontvangt een bepaald bedrag op basis van uw totale overwaarde. De blijverslening sluit u hypothecair of consumptief af, als woningeigenaar of als huurder.

Slimme subsidies

U kunt ook profiteren van gunstige subsidies. Denk aan de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Hiermee ontvangen woningeigenaren subsidie voor woningisolatie, duurzame energieopwekking, elektrisch koken of aansluiting op een warmtenet. Bij twee verduurzamingsmaatregelen krijgt u tot dertig procent van uw investering vergoed.

Het Warmtefonds stelt eveneens subsidies ter beschikking voor energiebesparende maatregelen. Voor bepaalde woningtypes, zoals huizen met een monumentale status, bestaan er speciale regelingen. Daarnaast bieden sommige gemeenten hun eigen subsidies aan. Laat u hierover informeren door een onafhankelijk expert.

Overwaarde huis opnemen voor verbouwing

De vraag ‘kan ik de overwaarde op mijn huis gebruiken voor het financieren van een verbouwing?’ kunnen we dus beantwoorden met een simpele ‘ja’. Maar daar is niet alles mee gezegd. Door speciale leningen en slimme subsidies te benutten, is het afsluiten van bijvoorbeeld een opeethypotheek voor het verzilveren van uw overwaarde wellicht niet nodig. Ons advies? Laat u informeren door een onafhankelijke partij.

Overwaarde voor verbouwing: Belastingdienst

Hoe zit het eigenlijk met de Belastingdienst als je de overwaarde wilt gebruiken voor de verbouwing van een (nieuw) huis? En waar moet je nog meer op letten bij het gebruiken van overwaarde voor de verbouwing van je (nieuwe) huis? Om deze vragen te beantwoorden, kunt u zich het best laten informeren door een onafhankelijk expert. Zodat uw persoonlijke wensen en omstandigheden duidelijk in kaart worden gebracht.

Benieuwd waar u de overwaarde nog meer aan kunt besteden? Lees dan ons blog Overwaarde op mijn huis: waar mag ik het aan besteden?

Vrijblijvend kennismakingsgesprek over het financieren van een verbouwing met overwaarde

Meer weten? Bij Bas van Dijck, oprichter van financieel adviesbureau Zilverleven, bent u aan het juiste adres. Bas is namelijk dé expert op het gebied van overwaarde verzilveren en bovendien volledig onafhankelijk. Zilverleven adviseert senioren in de gehele Randstad over het verzilveren van overwaarde zonder het verkopen van hun woning. Ook als u buiten de Randstad woont, kan Zilverleven u in veel gevallen van dienst zijn.

Maak meteen een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Typ bovenstaande code over.